top of page

OM KENNEL

Admiravel 

Kennel ADMIRAVEL är en liten kennel med uppfödning av Griffon i hemmamiljö.

Jag som är uppfödare bakom kennelprefixet heter Nathalie Omre.

Nedan kan du läsa om min hundresa fram tills nu samt mina tankar kring avel.

 

I - Kärleken till hundar

II - Ansvar

III - Griffonen gör sin entré

IV - Min första Griffon

V - Stor hund i liten förpackning

VI - Från vanlig valpköpare till crazy doglady

VII - Insikt, tålamod och start om eget

VIII - Prefix betydelse

IX - Avelsplan, mål och värderingar

Kärlek till hundar
I - Kärleken till hundar

 

Har så länge jag kan minnas älskat hundar och tjatade som barn förgäves på mina föräldrar om att få egen.

I väntan och drömmen fick jag nöja mig med en utomhus kanin och att nästan varje dag gå ut med grannskapets hundar. En av dem var en jakt Beagel tik som från början endast hade fokus på vägen fram och skogen. Envis och med tålamod, lyckades hon lära sig små trix samt ta sig runt en agility bana.

II - Ansvar

 

När jag flyttade hemifrån och hade möjlighet att göra som jag ville, avstod jag under flera år från att skaffa hund. Dels med tanke på det otroliga ansvar det innebär samt att jag inte hade bestämt mig än för vilken ras.

Ansvar
Griffon gör sin entre

III - Griffonen gör sin entré

2006 var det år som Griffonen gjorde entré i mitt liv för första gången. Jobbade då i en herrmode butik och in kom en man med den sötaste lilla lurviga hunden jag någonsin sett..en black n tan belge tik.

Under kommande år stannade jag till och ställde många frågor till griffon ägare så fort jag fick syn på en...vilket är rätt sällan med tanke på rasens anonymitet.

IV - Min första Griffon

 

3år efter introduktionen till Griffon och massa ras efterforskning samt jämförande med mops, bestämde jag mig för att skaffa min egna första Griffon.

Hade kommit fram till att det helst skulle vara en svart petit hane,

vilket inte var det lättaste att hitta.

Till slut hittade jag honom...i Norrland, Örnsköldsvik hos Anegårdens kennel.

Uppfödare Barbro har varit en utmärkt och stöttande uppfödare som alltid funnits där för att svara på dem frågor jag kommit med som oerfaren valpköpare. Tack snälla Barbro!

Min första griffon
Stor hund i liten förpackning

V - Stor hund i liten förpackning

 

Lillebror (Anegårdens Ozzi) är en underbar kille och tog mitt hjärta med storm. Han fick från dag ett lära sig att hänga med på ett impulsivt storstadsliv blandat med lugnt häng i förorten. Att mina hundar klarar av alla typer av miljöer, tillställningar, människor samt andra hundar är viktigt för mig samt att den som liten till storleken får lära sig att stå på egna ben och inte vara en accosear.

 

Aktiviteter som jag och lillebror testat på är agility, rallylydnad och weightpull.

Hade vid den tiden inga direkta tankar på utställning.

VI - Från vanlig valpköpare till crazy doglady

 

Eftersom att vi så gott som aldrig stötte på andra griffoner på gatan och jag hade en önskan om att lillebror skulle få leka på Griffon vis, sökte jag upp uppfödare i Stockholm. En kennel jag kom i kontakt med var Chippichawas där jag blev "in lurad" i utställnings världen genom att vara handler och kennelflicka. Genom utställning kom jag i kontakt med den ovärderliga vännen och mentorn Hanna Hjelm, kennel CHannas. Hanna har delat med sig av så mycket kunskap om rasen som annars hade tagit ett minst ett helt liv att lära sig.

Från vanlig valpköpare..
Insikt, tålamod..

VII - Insikt, tålamod och start om eget

 

Efter 1års handling, trimlektioner genom Hanna och träning av ögat för se detaljerna hos rasen, väcktes tankarna om att skaffa en till Griffon.

Denna gång en svart Belge tik tänkt för utställning och eventuell framtida avel.

Med is i magen tog det 4 år innan den rätta valpen enligt mig föddes (år2014).

Miss Concorde "Skrållan", en glad, snäll, kavat, busig tjej men också med en cool, mjukt och kärvänlig sida. I mina ögon är hon av utmärkt storlek, bra benstomme, väl vinklad och ett huvud med ett underbart feminint utryck och attityd.

 

"Skrållan" är stamtik i kennel ADMIRAVEL.

Hon har både genomgått ögon, patella och SM test utan anmärkning.

I utställningsringen har hon i skrivande stund visat vad hon går för med ett fantastiskt resultat:

 

Internationell Champion

Svensk Champion

Norsk Champion

Finsk Champion

Dansk Champion

Dansk Vinnare -17

Nordisk Vinnare-15

Junior Världsvinnare-15 

Europesk Juniorvinnare-15 

Svensk Juniorvinnare-15 
Klubb Världsvinnare-15

Klubb Junior Världsvinnare-15

Rec Bästa Griffon Belge 2015

Flertalet gånger kvalifiserats till CRUFTS

2nd i Limited Tik and 3rd in Open Tik på Crufts 2016

5th i open tik Crufts 2017

Bäst i rasen och Bäst in Show2 på Svenska Griffonsektionens rasspecial 2016

 

Vintern 2016 blev Skrållan mamma till 3st fina valpar.

 

2018 gick alla valpar från båda två kullarna igenom ögonlysning utan anmärkning och patella 0/0. De 3 valparna från Skrållan (Miss Concordes X Channas Maestro) kullen genomgick även MRI och alla fick det otroligt fina resultatet SM0c! 

 

Vintern 2018 fick Skrållan sin andra kull där det blev 4 valpar, samt blev mormor när dottern "Estelle" SE UCH Admiravel Black Ascot, fick sin första kull.

2019 var det med stolthet som kenneln fick sina första Champions under det egna prefixet, då alla 3 avkommor från Skrållans första kull tog sina Championtitlar.

2020 blev Skrållan mamma till sin 3e och sista kull på 4st valpar.

Nu ska hon njuta av en välförtjänt pension.

 

Det är en glädje att se alla de framgångar som Admiravel teamet uppnått och tackar ödmjukt alla domare som uppskattat mina griffoner.

Med spänning vi tittar framåt mot nya äventyr, tävlingar och lovande avelsplaner.

VIII - Prefix betydelse

 

ADMIRAVEL (Admira'vel) är portugisiska och betyder beundransvärd. Valet av ett prefix på portugisiska är på grund av mitt brasilianska ursprung och betydelsen är enligt mig en rättvis beskrivning av griffonens kraftfulla men eleganta kvadratiska kropp, uttrycksfulla ansikte och glada, trogna, modiga och ack något egocentriska temperament.

Sen hoppas jag självklart att dem griffoner jag ev. lyckas avla fram blir just beundransvärda ;)

IX - Avelsplan, mål och värderingar

 

Det är svarta griffoner av engelsk cobby typ som jag föredrar, men grundstomme ska alltid vara en friskt individ med trevligt rastypiskt temperamentet.

För att se till rasens intresse om en god hälsa ska båda avelsdjuren ha genomgått hälsotester för status gällande ögonsjukdomar (ögonlyst) och Patella luxation (knäledstest) samt helst också ha känd Syringomyelia "SM/CM" status (genom magnetröntgen).

 

Griffon är en svår ras att föda upp och än svårare när man är noggrann och kräsen gällande typ samt att se dess typiska detaljer.

Min avelsplan är att endast göra kombinationer där jag har som ambition att behålla en valp eller sälja med förhoppning att få låna tillbaka i mitt avelsarbete.

 

Idag ser vi en så pass ojämn ras kvalité som i många fall avviker mycket från rasstandarden, då gäller det att vara självkritisk gällande ens egna hundar ifall dem verkligen är bra representanter för att gå vidare i avel samt att noga välja kombinationer där individerna kompletterar varandras brister.

Lika viktigt är det att inte överanvända avelshanar. Det tillsammans med att informera valpköpare av framförallt hanhundar, att inte kastrera bra individer. Detta är vitalt för en bredare avelsbas och att bevara att Griffonen ser ut och beter sig som en Griffon samt att flera generationer framöver får uppleva dessa härliga älskade familjemedlemmar.

Prefix betydelse
Avelsplan, mål och värderingar
Mina viktigaste avels motton:

Sundhet och rastyp

Kvalitet och inte kvantitet

bottom of page